Mulligatawny - Suppe med lam og sherry
- Opvarm olien i en tykbundet gryde og steg løg og hvidløg et par minutter heri.
- Tilsæt kødet sammen med karry, chilipulver og laurbærblade. Brun kødet ved stærk varme, tilsæt sherry, skru ned for blusset og hæld bouillonen i gryden.
- Skum suppen, når den koger, læg låg på og lad suppen simre 25-30 minutter, eller til kødet er mørt.
- Tilsæt porre og gulerødder og nogle minutter senere selleri, æble og eventuelt piskefløde.
- Bring suppen i kog, smag til med salt og eventuelt chilipulver. Lad suppen koge 4-5 minutter – der skal stadig være 'bid' i grøntsagerne.
- Drys med grønt og servér med brød og/eller ris.
Serveres med
Friske korianderblade eller bredbladet persille
Naan-brød og/eller kogte basmatiris
Ordet 'mulligatawny' kommer fra tamilsk, hvor peber udtales noget i retning af 'muloga' og vand 'tani'. Suppen stammer fra de britiske koloniers tid. Den findes i flere versioner, både som en klar og en blendet suppe, og den kan koges på enten lam, fjerkræ og/eller grøntsager.
500 g lammekød i tynde strimler
1 stort løg, finthakket
1 spsk hvidløg, finthakket
1-11⁄2 l bouillon
1 stor porre i skiver
2-3 gulerødder i skiver
2-3 stængler bladselleri i skiver
1 stort madæble (Belle de Boskoop) i skiver
evt. 1 dl piskefløde
1⁄2-1 tsk chilipulver
11⁄2 spsk karrypulver
3-4 laurbærblade
1 dl tør sherry
3-4 tsk groft havsalt
3-4 spsk olie til stegning